RÄISKYVÄN SUOMENHEVOSET

Olli FIN

Nimi: Olli FIN Rekisteritunnus: VH11-018-0250
Syntymäaika: 10.02.2010 Kasvattaja: Jenna / Finnhorse
Rotu: Suomenhevonen Maahantuoja: Jenna
Sukupuoli: Ori Omistaja: VRL-03515 / Heimdall
Säkäkorkeus: 158cm Painotus: Estepainotteinen
Väri: Rautias Koulutustaso: He B, 110cm, 80cm
3-vuotta 10.5.2010 - 8-vuotta 10.08.2011
ERJ-III (6+40+0+20+10=76p.) 30.09.2018

kuva       kuva
© Jameson Hall 2010

Ollista

Olli on mukava hoitaa, sillä poika ei pidä turhaa meteliä itsestään oikeastaan missään vaiheessa. Ei arista vatsan alta tai päästä. Kavioita putsatessa Olli tahtoo nojailla ihmiseen, mutta muuten no roblemos. Varustaessa Olli innostuu kovin, sillä poitsussa on työnarkomaanin vikaa. Tuppaa askeltamaan ihmistä kohden, jotta satula ei varmasti mene ohi. Lisäksi avaa suunsa kuolaimille suunnilleen suitset nähdessään. Suojien kanssa ei ole ongelmaa, kunhan ne laitetaan ennen varusteita. Jos meinaat suojat laittaa varustuksen jälkeen on paras toimia nopeasti, sillä poika paralla on jo kiire!
Loimittaessa ja pesun aikana Olli pysyttelee tyynen rauhallisena, paitsi tamman kulkiessa turvan ohi. Tällöin pukkaa testosteronit pahasti päälle ja ori yrittää päästä mahdollisimman lähelle tuota viettelevää nelijalkaista..

Ratsastaessa rehellinen ja reipas. Vanhemmiltaan perinyt mukavan nöyrän luonteen sekä herkän suun. Ollia ei ikinä, koskaan, missään tilanteessa repiä ohjista, sillä silloin ori ns. pimahtaa. Olli pukittaa roimasti ja jos silloin ratsastaja ei lennä komeassa kaaressa kaulan yli pyrkii Olli pääsemään sitten sivuloikka-pukki-sivuloikka -menetelmällä ratsastajastaan eroon. Jos/kun ratsastaja sieltä tippuu on turha haaveilla selkään noususta. Olli ei anna kiinni ja kiinni jäädessään tekee selkään noususta suoranaisen h*lvetin. Eli vältä ohjien kiskomista!
Herkkä kätisellä ratsastajalla Olli kulkee kauniissa muodossa hyvän lämmittelyn jälkeen ja suomalaiseksi ori omistaa pitkät askeleet. Taipuu jos jonkinlaiselle mutkalle ja kiemuralle tarkasti ohjattuna. Ravissa saattaa olla hieman hankala istua tiiviisti, mutta harjoittelemalla kaiken oppii. Vaikka notkea ori onkin ei siitä kouluratsuksi ole kärsimättömyytensä takia. Paikkallaan tasajaloin seisominen on onnistunut kai kaksi kertaa koko Ollin tähän astisen elämän aikana.
Esteet ovat tämän herran alaa, kuten isäsä ja emänsäkin. Vauhtia piisaa, mutta jarrutkin pysyy. Ollin kanssa pystyy tekemään tiukkoja teitä sen notkeuden ansiosta eik oriin tekniikassakaan moittimista ole. Hyppää melkein kulmasta kuin kulmasta ja kieltää melko harvoin. Olli on paljon mukavampi esteillä kuin koulutunnilla, sillä vauhdin hurmassaan ori antaa hieman enemmän anteeksi ohjien nykäisyistä.
Maastossa Olli laukkailee mielellään vapaammassa muodossa kuin kentällä, mutta tyytyy se myös pelkkään ravailuun ja 'sunnuntai köpöttelyynkin'. Ei helpolla säikähdä mitään, mutta toisinaan ori tuntuu oikein nauttivan pienien sivuloikkien teosta. Veteen meno ei ole Ollin kanssa mitenkään hankalaa, mutta orin pois saaminen kesähelteellä onkin sitten toinen tarina.

Kisoissa Olli on vähintäänkin yhtä herttainen kuin kotona. Hoitaessa tosin tiirailee enemmän ympäristön tapahtumia eikä pistä pahitteeksi vaikka joku muukin hänet huomaisi. Korvat hörössä joka paikkaan menevä ori saa kyllä katseita, joissa toisissa on hieman huvittunut pilkahdus. Lämmittelyssä Ollin kanssa on syytä olla tarkkaavainen, jotta orin saa keskittymään tekemisiinsä eikä kilpakumppaniensa arvioimiseen.

Sukujuuret

i. Kasarmin Oliver VH05-018-9367
160cm, rt
ii. Jermun Oliver VH02-018-3961
162 cm, rt
SLA-III, YLA3, KRJ II
iii. KJ Luonnos
164 cm, rn
iie. Keijulammen Saana VH02-018-2805
153cm,
ie. Tuikin Wadelma VH04-018-2464
158cm, tprt
YLA2
iei. Jänkääjä MKJ VH01-018-8946
155 cm, tprt
iee. Tuikin Tinka VH02-0018-2034
152cm, tprt
KRJ-III
e. Ainoa Vaeltaja BN VH05-018-0520
151cm rt
Reserve
ei. ESP Kuolontuoja VH02-018-9115
158cm rt
YLA2, KTK-II, SLA-II
eii. Taikakuun Viepltäjä
157cm, km
eie. Valkeapilven Metsäkeiju VH00-018-2265
159cm, rt
ee. Sarkasmin Ainoa Unelma VH02-018-2214
159cm, rt
SLA-III
eei. SV Riekkuja VH01-018-5772
157cm
eee. Ainokainen
evm?

Ollin isä, Kasarmin Oliver, on upea rautias herrasmiesorii, jolla kuitenkin taipuvaisuuttaa hienoiseen ailahteluun. Estepainotteinen Oliver on tiettävästi jättänyt maailmaan kolme jälkeläistä, jotka kaikki ovat oreja. Jermun Oliver on toisesta polvesta löytyvä koulutaituri muhkealla harjalla. Useita jälkeläisiä jättänyt orii on palkittu useilla eri palkinnoilla. Kolmannesta polvestä löytyvä KJ Luonnos oli vaativan tason kouluratsu, jota voisi kuvailla varsin ihmisrakkaaksi. Oreja kohtaan suoranainen kamaluus. Viiden varsan ylpeä isä. Keijulammen Saana oli estepainotteinen suomineito, jolla on todistettavasti kaksi jälkeläistä. Heinämäen riveihin kuulunut kiltti ja rauhallinen tamma lopetettiin tallissa riehuneen sairauden vuoksi syyskuussa 2008. Tuikin Wadelma oli Leandran kasvattama tamma, joka myytiin Kasarmitallille. Lähinnä kouluradoilla upeasti menestynyt tamma sijoittui myös esteillä sekä kentässä. Viiden varsan ylpeä emä palkittiin YLA2 palkinnolla. Jänkkääjä MJK Deissä asuva upea orii, joka sijoittui useita kertoja niin esteillä kuin koulussakin. Myös porrastetuissa kilpaillut ori on todistettavasti saanut vain kaksi tammavarsaa. Tuikin Tinka on myös Dein riveissä kasvanut ja kilpaillut tamma. Leandran kanssa tamma kilpaili koulussa peräti 74 sijoituksen verran. Kaikin puolin upea tamma on saanut vain kaksi varsaa, joista kumpikin tammoja.

Ollin emä on kaunis Ainoa Vaeltaja BN, joka on kilpaillut enemmän esteillä kuin koulussa. Mukava luontoinen tamma on varsonut kolme varsaa Olli mukaan lukien. Rakenteellisestikin tamma on ihan hyvä, sillä se on palkinnu reservellä. Annan isä on komea ESP Kuolontuoja, joka on varsin hyvin elämässään menestynyt. Aynan omistama ja kasvattama ori kilpaili noin 170 luokassa sijoittunen vain murto-osassa niistä. Kuitenkin jalostuksellisesti erittäin hyvän luonteen ja rakenteen omannut herra. Orilta on jäänyt sukua jatkamaan kuusi jälkeläistä, joista vain muutama on jatkanut menestystä. Toisesta polvesta löytyy Taikakuun Vipeltäjä, joka poikansa tavoin kilpaili useita kertoja. Tätä oria ei kuitankaan käytetty arvostelutilaisuuksissa, joten kuuluisuutta ei turhan paljon oriille kertnyt. Sukua jatkaa ESP Kuolontuojan lisäksi viisi muuta varsaa. Valkeapilven Metsäkeiju, Annan isänemä, oli myös Aynan kasvattama ja varsin hieno tamma. Todistettavasti neljä varsaa jättänyt tamma kilpaili niin esteillä kuin koulussakin likimain 60 lähdön verran. Annan emä, Sarkasmin Ainoa Unelma "Aino" on kaunis rautias sh-tamma, jolla on kapasiteettia esteille kuten valjakkoonkin. Luonteeltaan Aino on reipas ja energinen, mutta silti kiltti hoitaa. Ratsastaessa oikein herttainen rouva, jolla ei tuota ongelmia voltit eikä okserit. Siis oikein mukava pakkaus kaikkea mitä suomalaisesta ystävästämme voi löytyä. Tamma onkin palkittu hienosti SLA-III palkinnolla. Annan lisäksi tammalla on toinenkin jälkeläinen ja niitä on varmasti tulossa vielä lisää. Emännisä SV Riekkuja on periyttänyt upean suomenhevostamman, Sarkasmin Ainoa Unelma, joka on saanut hyvät geenit valjakkoajoon ja yleisratsastukseen. Ainokainen on aika outo tapaus sillä, sitä ei ole näkynyt, sivujakaan ei löydy. Tamamsta ei tiedetä kerrassaan mitään, ei tammasta tai sen suvusta. Voisi kuvitella, että tamma ja sen vanhemmat ovat antaneet hyvän esteratsuntaidon Ainolle, koska isän puolelta en oikein esteratsuja löytänyt. Muusta suvusta ei ole tietoa.

Jälkeläiset

08.02.2015 Räiskyvän Lystikäs (i. Moon Pikantti)

Valmennukset

22.06.2017 Estevalmennus, valmentajana Nitsu
Pitkäaskeleisen hevosen kanssa kannattaa treenata paljon askeleiden lyhentämistä, joten se otettiinkin Ollin kanssa tämän estevalmennuksen teemaksi. Jo alkulämmittelyssä saitte lyhentää ja pidentää ensin käyntiä, sitten ravia ja lopuksi laukkaa. Olli oli hyvin reipas ja alkuun se jäi lyhennyksissä vahvaksi mutta kun vain itse muistat, ettet jää kantamaan oritta, alkoi etuosa kevetä ja oriin muoto pyöristyä. Estetehtävät noudattivat päivän teemaa. Aloitimme yksinkertaisesti kahdella kavaletilla, joiden väliin sait ensin ratsastaa rennon neljä askelta, siitä sitten lähdettiin askeleita lisäämään. Olli ei ollut tehtävästä niin mielissään mutta omalla päättäväisyydelläsi sait oriin taipumaan ja kasaamaan askelta. Samaa tehtävää tehtiin vielä kaarevalla linjalla, mikä olikin helpompaa kuin suoralla askeleen lyhentäminen. Lopuksi pääsitte hyppäämään linjoista koostuvaa rataa, jossa kontrolli ja terävä, lyhyt laukka-askel olivat pääosassa. Olli pysyikin hyvin avuillasi ja sait linjojen välit ratsastettua useammilla askeleilla hallitussa laukassa.

17.2.2017 Estevalmennus, valmentajana Kirsiina
Saavuin Räiskyvään, talliin, jossa oli toinen toistaan komeampia suomenhevosia. Hullaantuneena kävelin tarhojen luona ihastellen, kun maneesin suunnalta kuului huuto: “Meinaatko sä tulla vai et?”. Riensin maneesille, jossa Jenna hyppäsi uudelleen Ollin selkään. He olivat kuulemma jo lämmitelleet, kun itse olin muissa maailmoissa. Maneesissa näytti olevan jonkun jäljiltä muutama este, joita hieman pienensin, suunnilleen 90 senttisiksi. Muuttelin myös hieman esteiden välejä. Ohjeistin Jennaa, että nyt kiristetään askelia - vaikka esteiden väliin mahtuikin 4 laukka-askelta, tarkoituksena olisi lyhentää laukkaa ja selvittää rata viiden askeleen väleillä. Ensimmäisten kahden esteen välillä Olli meni neljällä askeleella, mutta en ehtinyt neuvoa, kun seuraavan esteen jälkeen Jenna teki pidätyksiä ja sai orin lyhenemään. Ratsukko hyppäsi pienen radan vielä toistamiseen. Seuraavaksi pistin heidät kulkemaan rennossa ravissa uraa pitkin, kun lyhensin esteiden välejä ja jätin pari estettä pois. Nyt meillä oli 4 esteen jumppasarja. Jenna ja Olli laukkasivat ensimmäiselle esteelle, ja jo toisen esteen kohdalla huomasin, että tämä on ratsukolle ihan lasten leikkiä. Koska tarkoituksena ei ollut pitää hikitreeniä, jätin ratsukon jäähdyttelemään ja riensin itse omiin kiireisiini. Valmennuksesta jäi positiivinen mieli, Olli on selkeästi lahjakas esteratsu!

Garfiikkan © melissa - Grafiikan kuvat © Jenny K - Muu toteutus & tekstit © Jenna
Huomioithan, että kyseessä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen eikä mikään ole oikeasti olemassa?