RÄISKYVÄN SUOMENHEVOSET

Keinumäen Yörölli

Nimi: Keinumäen Yörölli Rekisteritunnus: VH05-018-0743
Syntymäaika: 05.01.2008 Kasvattaja: Kya / Keinumäki
Rotu: Suomenhevonen Maahantuoja: Jenna
Sukupuoli: Ori Omistaja: Jenna, VRL-03515
Säkäkorkeus: 156cm Painotus: Yleispainotteinen
Väri: Musta Koulutustaso: Va A, 110cm, 100cm
3-vuotta 12.04.2008

kuva       kuva
© Keinumäki

Röllistä

Yleisesti ottaen Rölli on mukava hoitaa. Se ei potki eikä pure ja on luottavainen, mutta joskus huonoina päivinä se voi olla hieman jukuripäisempi tai villimpi. Se tulee ihan hyvin toimeen muiden hevosten kanssa, mutta tammojen lähellä se voi vähän kuopia maata ja pitää pientä meteliä. Ei se kuitenkaan onneksi koskaan tee mitään.

Rölli on kiltti hoitaessa ja se nauttii harjauksesta. Sillä on kuitenkin jotain huonoja kohtia joista se ei tykkää, että sitä harjataan, esim. korvat ja maha ei ole NIMEN lempi harjaus paikkoja. Joskus se saattaa vähän heilutella häntäänsä ja peruuttaa mutta ei kuitenkaan mitään mikä olisi kovinkaan haitallista. Se laittaa pään nätisti alas kun sen otsaa harjataan, suitsia laitetaan tai päitsiä laitetaan päähän tai otetaan pois. Kaviot se nostaa nätisti eikä pahemmin yritä nykiä sitä pois. Joskus sen takajalat saattavat olla herkempiä puhdistaa ja silloin Rölli saattaa hiukan heilauttaa häntää. Hännän ja harjan harjaaminen ei ole Röllille ongelma, se tarkkailee hoitajaa mutta ei yritä estää sitä. Kun Rölli viedään ulos tarhaan, se kannattaa viedä ensimmäisenä, sillä on aamulla paljon energiaa kun on koko yön karsinassa seisonut. Tarhassa Rölli on nöyrä, se ei ole pompottelija eikä yritä etuilla ketään. Joskus Rölli saattaa olla jopa hiukan liian ujo eikä laita tarpeeksi vastaan muille. Tarhasta haettaessa Rölli kulkee nätisti, mutta tammoille se kyllä esiintyy matkalla.

Ratsuna Rölli on kokoajan valmis oppimaan uutta, se on valpas ja yrittää todella ymmärtää kaikki uudet sille opetettavat asiat. Tuulisella säällä Rölli voi olla hiukan pelokkaampi. Rölli pitää ratsastuksesta enemmän ulkokentällä kuin maneesissa, oli keli hyvä tai huono. Rölli myös välillä kokeilee uutta ratsastajaa, se ei yritä pelotella, mutta innostuessaan se voi laittaa pari pukkia sekaan. Ravi Röllilliä on todella pehmeä ja helppo keventää ja istua. Laukan Rölli nostaa mielellään ja laukkaisi pitkäänkin. Maasto retket ovat yksiä Röllin mielipuuhista. Se rakastaa sitä kun se saa taivaltaa metsässä eikä sen tarvitse keskittyä koulu- tai estekentällä. Rölli haluaisi usein pitää ruokailutaukoja matkan aikana, mutta pieni huomautus pohkeella, ja Rölli on taas menossa eteenpäin. Ori ei ryöstä maastossa, mutta ryhmässä se haluaisi olla kärjessä. Ryhmässä se voi joskus innostua pomottelemaan, mutta rauhoittuu pienillä pidätteillä. Rölli ei myöskään pelkää autoja tai uusia asioita. Poitsu on siis kelpo maastokaveri. Jos Rölli innostuu hyppäämään ja kunnolla, se antaa kaikkensa ja nauttii siitä siinä samalla. Rölli on valmis aina haastamaan itsensä ja katsoo mihin oikeasti pystyy. Röllilä on mukava hypätä, sillä se usein katsoo itse askeleensa ja etenee haluttua vauhtia. Kuitenkin ponnistukseen tarvitsee apua, ettei ponnista liian kaukaa. Sen takia Röllin hypyt menevät pilalle. Rölli on hieman kuuma esteillä, mutta tutulla ihmisellä pysyy helposti käsissä. Vierasta voi aluksia testailla. Rölli on oikea ruusukehai. Röllin askeleet ovat todella tasaiset ja poika on halukas oppimaan, mutta menettää hermonsa kuitenkin helposti, jos asia ei luista. Onneksi tähän asti on päästy, eli harjoitella ei enää niin paljoa tarvitse. Rölli on mukavan rento ja se taipuu, joten se on helppo ratsastaa läpi. Vasen kierros on hankalampi, ja sitä kannattaa työstää ympyrällä. Rölli ei anna kuitenkaan mitään ilmaiseksi, jos ratsastaja ratsastaa väärin ei orikaan viitsi tehdä oikein. Eli Rölli on opettavainen ratsu, jos teet asian oikein tekee Röllikin oikein, jos teet väärin tekee orikin väärin, ja näin huomaat virheesi helposti.

Kisapaikalla Rölli on välillä hermostunut, se tajuaa että kaikki ihmiset ovat tulleet katsomaan sitä ja tietää että kisaaja odottaa siltä paljon. Ihmiset ja meteli ei silti vaikuta sen keskittymiseen. Välillä ori saattaa pälyillä katsomoon mutta se ei välitä siitä mitä näkee. Kun oma kisavuoro tulee, Rölli tekee parhaansa ja niin siististi kun vain voi. Sille tärkeintä on että omistaja on tyytyväinen. Rölli keskittyy myös kisa kentällä hyvin, se kuuntelee ratsastajaa ja ottaa avut vastaan hyvin. Salamavalo ei ole niin mieluinen juttu mutta hyvän kilpahevosen on siihen totuttava. Yleensä suorituksen loputtua ori odottaa palkintoa, eli rapsutuksia ja nameja.
© Vera

Sukujuuret

i. VIR MVA Ch Pilviponin Salamanteri VH01-018-0266
155cm, tprt
KTK-II, VVJ III, YLA2, SLA-I, KRJ-III
ii. Tunturipuro VH00-018-3799
155cm, tprt
Ch-R
iii. Vieteri
Sivut kadonneet.
iie. Tuulen Tuiske
Sivut kadonneet.
ie. Pilviponin Aurinkolintu VH02-018-3408
153cm, rt
iei. Ch Liinahaan Joulupuuro VH00-018-4754
156cm, rt
iee. Kaamosmaan Lumikello VH02-018-6609
155cm, rt
e. Raadelman Ikimussu VH03-018-1231
152cm, rn
KRJ-II, YLA1
ei. VIR MVA Ch Raadelman Vekseli VH02-018-7743
155cm, prt
KTK I, SER-V, KRJ I, ERJ III, SLA-I, YLA2
eii. VIR MVA Ch Raadelman Yksinolla VH02-018-4180
150cm, rt
SUP-V, KTK I, KRJ I, ERJ II, SLA-I*, YLA1
eie. VIR MVA Ch Vaapukan Milka VH02-018-4452
162cm, rt
KRJ II, ERJ III, KTK II, SLA I*
ee. Ch Vappuneiti VH02-018-5517
151cm, rn
SLA-I
eei. VIR MVA Ch Harlekiinin Realismi VH01-018-8584
156cm, m
KTK-III
eee. VIR MVA Ch Suvisade VOE VH01-018-8553
143cm, rt
KTK-II

Pilviponin Salamanteri oli tummanrautias suomenhevosori, jonka painoitus oli kouluratsastuksessa. Tuttujen kesken oria sanottiin Sasseksi ja luonteeltaan ori oli herrasmies, mutta unohtamatta pieniä kiukunpuuskia. Sasse on palkittu KTK-II, VIR MVA Ch, VVJ III, YLA2, SLA-I ja KRJ-III avronimillä ja orilla on 9 jälkeläistä jatkamassa sukua. Hienojen jälkeläisten ori on kerännyt huiman määräb sijoituksia kisakentiltä, mikä on kunnioitettavaa. Tunturipuro on tummanpunarautias suomenhevosruuna, jolla on pakasteen ansiosta yksi jälkeläinen. Tuukan säkäkorkeus on vain 155cm. Yleispainoituksen omaava ruuna ei kisannut paljoa, mutta se on kuitenkin palkittu Ch-R arvonimellä. Pilviponin Aurinkolintu on yleispainotteinen, rautias suomenhevostamma, jolla on huimat 7 jälkeläistä. Omistaja kuvailee Auringon olleen rauhallinen yksilö, mutta oreille se silti keimaili! Tammaa ei juurikaan näkynyt kisaradoilla. Liinahaan Joulupuuro on rautias suomenhevosori, joka omaa hienot hamppujouhet. Ratsuna toimineen orin säkä on 156,5cm. Jälkeläisiä orilla on kolme. Omistaja sanoo Puuron olevan melko passiivinen yksilö, mutta tietyissä tilanteissa ori oli räjähdysherkkä. Kaamoshaan Lumikello on rautias tamma, jonka on kasvattanut Kaamoshaan oriasema. Jälkeläisiä tältä 156cm korkealta tammalta löytyy vain yksi. Tamma kohahdutti kansaa hienoilla liikkeillään kisaamalla kouluradoilla aikanansa suuren määrän sijoituksia. Tamma on yleispainotteinen.

Raadelman Ikimussu on ruunikko suomenhevostamma, joka on palkittu hienoilla KRJ-II ja YLA-1 arvonimillä. Säältään Mussu on 152cm. Mussun kasvattaja on Missway stables. Luonteeltaan tämä tamma on hellä ja ja leikkisä sekä huomionkipeä. Esteiden ja koulun lisäksi tammalla on kotona ajettu. Raadelman Vekseli on punarautias ori, joka on palkittu VIR MVA Ch, KTK I, SER-V, KRJ I, ERJ III, SLA-I ja YLA 2 arvonimillä. Omistaja sanookin orin olleen yksi aikansa menestyneimmistä suomenhevosoreista. Jälkeläisiä tällä yleispainotteisella orilla on 7. Ratsuna Vekseli on reipas ja sitä oli muutenkin helppo kösitellä. Raadelman Yksinolla on Raadelman kasvatteja ja sen on palkittu VIR MVA Ch, SUP-V, KTK I, KRJ I, ERJ II, SLA-I* ja YLA1 arvonimillä. Ori oli rautias ja sen säkä oli vain 150cm. Ori oli yleispainotteinen ja sillä on 6 jälkeläistä, joista suurin osa on palkittu jollain KTK palkinnolla. Ori kisasi KRJ ja ERJ alaisia kisoja, joista molemmista sillä on yli 30 sijoitusta. Valpukan Milkan on kasvattanut virtuaalitalli Vaapukka. Tamma on palkittu VIR MVA Ch, KRJ II, ERJ III, KTK II ja SLA I* arvonimillä ja sillä on 6 jälkeläistä. Väriltään Milka on rautias ja sen säkä on 162cm. Omistajansa mukaan tamman sydän oli silkkaa kultaa - samoin sen suku. Tamman suvusta löytyy paljon tunnettuja ja vanhoja nimiä. Vappuneiti on Ch ja SLA-I palkittu ruunikko suomenhevostamma, jonka säkä on 151cm. Jälkeläisiä tammalla on viisi. Vappu oli ihmisrakas ja erittäin säyseä tamma, joka valitettavasti menehtyi liian nuorena. Harlekiinin Realismi on rehdin ja mukavan luonteen omaava suomenhevosori, jolla on 7 jälkeläistä. Ori on palkittu VIR MVA Ch ja KTK-III arvonimillä. Väriltään Repe on musta ja sillä on otsassa pieni tähti. Suvisade VOE on suomenhevostamma, joka on palkittu KTK-II. Tamma on syntynyt 13.7.2006 Suomessa ja sen kasvattaja on VOE. Jälkeläisiä tammalla on kolme.
© Kaneli

Jälkeläiset

09.01.2009 ori Sysiluodon Yökyöpeli (e. Sannin Ruisriina)
18.08.2009 ori Sysiluodon Jekkuilija (e. Rajattoman Jekkuliina)
12.07.2010 ori Kuuno FIN (e. Varjon Nummipusu)
23.02.2015 ori Räiskyvän Pärsky (e. Ryövärin Surulaulu)
28.12.2015 tamma Räiskyvän Violetta (e. Kärmeniemen Elladora) KRJ-III, KTK-II, YLA1, SLA-II
01.05.2016 tamma Petäjä Surutyö (e. Ulapan Surulupaus)

Valmennukset

09.09.2016 kouluvalmennus, valmentajana Larza

Keinumäen Yörölli, eli Rölli, ja Jenna saapuivat kouluvalmennukseen. Musta ori oli intoa täynnä, ja liikehti levottomasti kun Jenna nousi ratsunsa selkään. Alkuverryttelyjen jälkeen aloitimme treenaamaan laukanvaihtoja joka neljännellä askeleella. Rölli ei alkuun aivan ymmärtänyt mitä siltä pyydettiin hieman epäselvien apujen vuoksi, mutta ratsastajan asennon korjaamisen ja apujen selkeyttämisen jälkeen laukanvaihdot alkoivat sujua. Seuraavaksi otimme työn alle puolipiruetit, jotka Jenna oli maininnut hieman hankaliksi Röllille. Pyysin ratsukkoa ensin näyttämään puolipiruettinsa, jotta näin missä oli korjattavaa. Ori sekosi askeleissaan, mutta apujen neuvomisen jälkeen piruetitkin alkoivat sujua. Piruetin pikkutarkka viilaaminen sai Röllin hieman kyllästymään joten teimme loppuvalmennuksen ajan helpompia liikkeitä, kuten pohkeenväistöä sekä tempon muutoksia laukassa ja ravissa.

10.03.2017 kouluvalmennus, valmentajan Layda

Tänään valmennettavakseni sattui suokkiori Rölli ratsastajanaan tämän omistaja Jenna. Hevonen vaikutti heti alkutunnista sopivan kuuliaiselta ja reippaalta, muttei liian energiseltä. "Lämmitellääs ensin tekemällä kulmiin voltit kootussa käynnissä, muuten uraa pitkin kevyttä ravia", ohjeistin alkukäyntien jälkeen.
Röllin ravi oli heti alusta alkaen sopivan rauhallista mutta näyttävää, vaikka alkuun jouduinkin huomauttamaan Jennaa ravin tahdista, joka jäi ensin hyvin epätasaiseksi. Pikkuhiljaa Rölli kuitenkin lämpeni ja aloitimme kunnon työskentelyn. "Tehdäänpä ensin niin että ratsastat kulmat huolellisesti ravissa, pitkillä sivuilla lisätty ravi-koottu ravi-keskiravi-siirtymisiä. Lyhyillä sivuilla pääty-ympyrä, josta puolet laukkaa ja puolet ravia", selitin.
Jenna nosti ensin lyhyellä sivulla laukan, laukkasi puolet ympyrästä rauhassa ja hallitusti, mutta siirtyminen raviin jäi pelkäksi hosumiseksi ja kiistämiseksi.
"Tee uusi ympyrä! Muista, ettet siirtymän aikana saa joustaa lantiolla liikaa, ja käsi pysyy ryhdikkäänä, kyynärpäähän kulma."
Seuraava ympyrä sujui hallitummin, vaikka siinä olikin vielä hiomista. Ravisiirtymät onnistuivat nätisti, niissä ratsukko oli oikein taitava. Toistimme tehtävää molempiin suuntiin ravissa että laukassa, ja ratsukon työskentely parani jo huomattavasti. Enne loppuverryttelyä pyysi ratsukkoa vielä menemään lisätty laukka-koottu laukka-siirtymiä. Laukka oli alkuun liian lötköä eikä Rölli käyttänyt kaulaansa yhtään, mutta Jenna sai hitaasti mutta varmasti korjattua ongelman ilman ohjeistustani. Tähän olikin jo hyvä lopettaa, joten kiitin ratsukkoa ja annoin heidän aloittaa loppuverryttelyt.

Garfiikkan © melissa - Grafiikan kuvat © Jenny K - Muu toteutus & tekstit © Jenna
Huomioithan, että kyseessä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen eikä mikään ole oikeasti olemassa?