RÄISKYVÄN SUOMENHEVOSET

Kärmeniemen Elladora

Nimi: Kärmeniemen Elladora Rekisteritunnus: VH14-018-0604
Syntymäaika: 17.4.2014 Kasvattaja: Kärmeniemi
Rotu: Suomenhevonen
Sukupuoli: Tamma Omistaja: VRL-03515 / Heimdall
Säkäkorkeus: 155cm Painotus: Koulu/kenttä
Väri: Ruunikko Koulutustaso: Vaativa B, 100cm, me 85cm
4-vuotta 17.8.2014
Kilpailee kentässä helpossa luokassa.

kuva       kuva
© Kasvattaja

Dorasta

Kasvattajan sanoin:
"Isänsä inspiroimana Harry Potter -sarjan Mustien suvun mukaan nimetty tamma on osoittanut syntymästään lähtien hurjia lahjoja kouluradoille! Upeat, lennokkaat ja suorastaan liitelevät liikkeet, tasapainoinen ja kompakti rakenne, ja vielä muutenkin kiva ulkomuoto. Kovalla työskentelymotivaatiolla varustettu, erittäin nöyrä ja miellyttämisenhaluinen tamma. Vähän sellainen nallekarhumainen yksilö, oikein sosiaalinen tapaus niin hevosten, ihmisten kuin muiden eläintenkin kanssa. Kiltti käsiteltävä, ei sählää turhia vaikka uteliaisuuttakin löytyy. Helppo kuljettaa, tämän kanssa voi kisata vaikka yksin - menee koppiin ja tulee sieltä kuin vanha tekijä, saa yksinkin lastattua! Kovasta koulutasosta huolimatta käy myös esteillä, mutta ei isoille radoille potentiaalia. Kenttäänkin käy. Isolla ja pitkällä laukalla kyllä maaliin asti, mutta vähän liian ujo ja hidasliikkeinen menestymään isoissa luokissa. Hyppytekniikka kuitenkin ihan kiva ja omaa estesilmääkin, ei tee tyhmiä ratkaisuja vaikka ratsastaja jättäisikin yksin. "

Dora on kiva ja helppo tamma, jonka kanssa on aina mukava puuhastella. Tamma rakastaa pitkiä harjailuja ja hellittelyhetkiä, jolloin saa olla kahden ihmisystävänsä kanssa. Varustaminenkaan ei tuota ongelmia, sillä suokille ominaisesti Doralla on kova työmoraali. Dora on totisesti osoittanut kasvattajansa mattyn huimat lupauksen sosiaalisuudesta ja uteliaisuudesta todeksi, sillä tamma on ensimmäisenä tervehtimässä uutta tulokasta oli kyseessä sitten kaksi- tai nelijalkainen tuttavuus. Pestessä hieman hankaluuksia tuo suihkun letku mutta ämpärin avulla siitäkin selviää kunnialla. Eläinlääkäri tahi kengittäjä saavat ystävällisen vastaanoton tältä putelta, joten Dorasta on hyvä aloittaa päivän urakka.

Ratsastaessa herkkäsuinen Dora taivuttelee itsensä miellään erilaisille koulukuvioille kunhan ratsastaja on vain tilanteen tasalla. Motivaatiota ja nöyryyttä löytyy samantyyppisten harjoitusten tekemiseen kerrasta toiseen, joten tamma sopii vähemmän ratsastaneellekin mikäli käsi on riittävän herkkä. Esteillä Dora pärjää varsin mukavasti metrisessä luokassa mutta korkeammilla ei enää tekniikka riitä. Esteet, oli ne sitten kenttällä tai maneesissa, eivät sinällään ole kisatilanteessa ongelma vaan tamman iso koko. Kokonsa takia tamman kanssa tarvitaan isoja teitä, jonka vuoksi nopeudessa kyllä hävitään ratsuponeille ynnä muille sporttimalleille. Maastoesteillä voidaan sitten hoitaa homma kotiin reippaammilla laukkapätkillä esteiden välillä, joten ihan tumpeloita mekään ei olla.

Dora on helppo lastattava, sillä tamma on menossa koppiin suunnilleen sellaisen näkyessä pihapiirissä. Vieraissa paikoissa Dora katselee herkeämättä ympärilleen, mikä hieman vaikeuttaa tamman kanssa toimimista. Verryttelyissä kuitenkin keskittyy saamiinsa tehtäviin eikä näin ollen poikkea totusta Dorasta, joka kotikentältä löytyy. Tamma tuntuu tietävän, että milloin ollaan kouluaitojen sisäpuolella koska koko hevonen tuntuu ryhdikkäämmältä ja vastaanottavaisemmalta kuin esteillä.

Sukujuuret

i. Moon Velhopoika VH12-018-1223
153cm, ckko
KRJ-I, KTK-II
ii. VIR MVA Ch Koistilan Kapina VH01-018-9256
156cm, rt
KRJ-I, KTK-II, SLA-II, YLA1
iii. VIR MVA Ch Kapinamieli
KTK-II, KRL-II
iie. Syksyn Halipula VH00-018-7127
150cm, rt KRJ-III, YLA3
ie. Milkan Ramoona VH11-018-1248
157cm, rt
KRJ-I
iei. VIR MVA Ch Viehättävän Vanteli VH11-018-0651
155cm, m
KTK-II, KRJ-II
iee. Milkan Rianna VH05-018-8640
157cm, rt
KRJ-II, SLA-II, YLA2
e. Viehättävän Verihelmi VH12-018-1018
155cm, rn
KTK-II, SV-I
ei. VIR MVA Ch Herpertti HUI VH06-018-9862
158cm, tprt
KTK-II, KRJ-I, SLA-I, YLA1
eii. VIR MVA Ch Onnen Hermanni VH05-018-1791
156cm, vkko
KTK-II
eie. VIR MVA Ch Jeanne U VH04-018-3956
156cm, trt
PRI-V, KTK-I, KRJ-I, YLA2
ee. VIR MVA Ch Verililja HUI VH06-018-6916
156cm, trt
KTK-II, KRJ-I, YLA1
eei. VIR MVA Ch Raadelman Vekseli VH02-018-7743
156cm, prt
KTK-I, SER-V, KRJ-I, ERJ-III, SLA-I, YLA2
eee. Ch Helmi-Elina RAM VH05-018-3708
156cm
KTK-III, KRJ-I

Jälkeläiset

13.05.2017 tamma Räiskyvän Druella (i. Räiskyvän Lystikäs)
28.12.2015 tamma Räiskyvän Violetta (e. Keinumäen Yörölli)

Valmennukset

08.01.2016 Estevalmennus, valmentajana Janella
Dora liikkui kauniisti. Tamma oli muutenkin todella kivan näköinen ja oloinen. Reipas, muttei kuitenkaan liian reipas. Sain juuri rakennetuksi tunnin tehtävän ja nyt vain odottelin, kun Jenna verkkaili Doran kanssa. Alkuverkan jälkeen tulimme puomilinja tehtävää. Pitkällä sivulla oli kaksi maapuomia, välissä oli 12 metriä. Tarkoitus oli tehdä vähän askeleenmuutoksia, niin saadaan eri askelmääriä väliin. Ensin tultiin kuitenkin ihan kolmella askeleella, joka sujui hyvin. Seuraavaksi tarkoitus oli tulla neljällä askeleella. Jenna joutui tekemään melkoisen työn koittaessaan mahduttaa neljä askelta puomien väliin. Dora hyppäsi viimeisen puomin yli hiukan kauempaa, joten askeleet jäi kolmeen. Ilmeisesti tamma oli sitä mieltä, että neljättä askelta ei saatu mahtumaan millään sellaiseen väliin. Sitten tiedettiin, että piti jarruttaa vielä enemmän. Piti kuitenkin muistaa pitää pohkeet kiinni, koska toisella yrityksellä Dora siirtyi raviin. Kolmas kerta toden sanoi ja neljä askelta mahtui hyvin puomien väliin. Ennen askelten pidennystä otettiin väliin yksi kolmen askeleen, normaali lähestyminen puomeille. Sitten piti alkaa lisäämään vauhtia ja askeleen mittaa. Jo heti ensimmäisellä kerralla meinasi onnistua, mutta Dora otti yhden puolikkaan askeleen viimeisen puomin yli, viime hetkellä. Toinen kerta onnistui mainiosti, joten puomit nostettiin esteiksi. Samaa juttua tultiin esteiden kanssa. Ensin kolmella, sitten neljällä, taas kolmella ja lopuksi vielä kahdella askeleella. 70 cm jälkeen jätettiin neljän askeleen muunnokset pois ja tultiin vain kolmella tai kahdella. Viimeisellä kerralla tultiin 100 cm korkeina. Esteet ylittyivät ratsukolta hyvin, tosin Jenna jäi ehkä hiukan vetämään kahden askeleen välissä ja hyppy lähti kaukaa.
Ratsukon yhteityö oli saumatonta jo heti valmennuksen alkaessa. Dora vaikuttaa todella mukavalta tammalta, hyvällä hyppytyylillä ja kauniilla ulkonäöllä höystettynä. Ei valmentaja voinut olla muuta kuin ylpeä!

Garfiikkan © melissa - Grafiikan kuvat © Jenny K - Muu toteutus & tekstit © Jenna
Huomioithan, että kyseessä on virtuaalitalli/virtuaalihevonen eikä mikään ole oikeasti olemassa?